Cum suntem pe un portal al romnilor din Marea Britanie, era aproape inevitabil sa avem o sectiune dedicata Irlandei de Nord. Separata de cea a romanilor din Irlanda, care evident este o alta tara, cu reguli distincte pentru emigranti.

Aici este deci sectiunea dedicata comunitatii romanesti din Irlanda, cu capitala la Dublin, in timp ce Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit are capitala la Belfast. Desi limba oficiala este Iralndeza, engleza este de fapt a doua limba oficiala in statul Irlanda.

Irlanda are o populatie de doar 4.588.252 locuitori, insa PIB-ul pe cap de locuitor este de 29.600 dolari, mai mic decat cel din orcare alta regiune din Marea Britanie. Este poate si motivul pentru care multi irlandezi din Irlanda de Nord se simt mai bine sub tutela Reginei Elisabeta a II-a.

Oricum, fata de Irlanda de Nord, al carei PIB pe cap de locuitor este de doar 19.603 dolari, stau mult mai bine. Dar si populatia Irlandei de nor abia daca depaseste 1.810.863 locuitori, adica mai putin de jumatate din cea a Irlandei. Suprafata ocupata pe insula celor doua state este de 80% pentru Irlanda si doar 20%  pentru Irlada de Nord.

Vom reveni in curand cu noutati si informatii despre romanii din Irlanda, despre comunitatile formate aici de compatriotii nostri si despre oportunitatile de munca.

Astazi 29 ianuarie 2014 am deschis pagina separata pentru comunitatea romaneasca din Iralnda, iar in functie de numarul citititorilor vom deschide si o paginba speciala pentru romanii din Dublin.