Soarta romanilor dupa Brexit este incerta, la fel ca a oricarui emigrant din UK, avand in vedere ca iesirea Marii Britanii din U.E. fara acord inseamna fie semnarea de tratate pe fiecare tema, fie negocierea in parte cu fiecare tara a conditiilor de colaborare. Nu mai e mult pana ne lamuri, luna viitoare se va sti clar care este calea de urmat. Sansele ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana sunt mici, spre zero, dar exista. O iesire fara acord pare mai plauzibila, pentru ca britanicii nu stiu cum sa iasa basma curata in fata alegatorilor dar nici sa nu faca prea multe compromisuri fata de UE.

Soarta romanilor dupa Brexit

Romanii au fost si sunt inca a cincea roata de la caruta, dovada este data de atitutidena UE fata de vizele impuse romanilor si bulgarilor pentru a intra in SUA. Daca cu Canada s-a putut pune cat de cat piciorul in parg, cu SUA nicio reactie. Poate dupa Brexit se va schimba ceva, in ideea ca daca in UK americanii merg de veacuri c ala ei acasa, prin Europa ar putea fi puse conditii mai dure. Cine vrea sa vina oricum o sa vina, ca nu poti rata Parisul sau Roma de dragul lui Trump.

Cabinetului condus de Boris Johnson voia ca de la 31 octombrie sa blocheze liberul acces al cetatenilior UE in Marea Britanie, doar ca legal nu se prea poate face asa de rapid. Mai ales fara un acord semnat intre cele doua parti. Totusi daca se va modifica legislatia cu privire la imigratie, anul viitor putem sa ne trezim ca ne trebuie visa ca sa ne vizitam rudele la Londra. Nu mai zic de gasirea unui loc de munca, care va deveni mai inaccesibil cetatenilor romani si bulgari. Abia astept sa vad cum s eva trece din Irlanda in Irlanda de Nord si invers, dupa 31 octombrie.

Brexit cu bucluc

Soarta romanilor după Brexit din 31 octombrie 2019