Am vazut ca multi dintre euro-sceptici incearca pun in circulatie un video clip lansat de englezi pentru a ne speria de ce este cu  adevarat uniunea Europeana. Din pacate nimic nou sub soare, am mai zis in cateva randuri ca Franta si Germania si-au propus sa cucereasca Europa fara arme, insa ca orice sabie, are doua taisuri. Evident ca Franta si Germania sunt astazi cei mai importanti jucatori in Uniunea Europeana, alaturi de Anglia si Italia. Insa ceea ce a inceput ca CECO –  Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului si se doarea o piata comuna, a trecut la o noua strategie, de a contrabalansa SUA.

Marea britanie are o problema, nu este numarul unu in acest joc, iar asta nu-i este pe plac. De aceea euro-scepticii joaca cartea nationalista, insa uita un lucru important. Uniunea Europeana va exista atata timp cat toti vor fi multumiti de rezultate, cele 28 de state membre pot oricand intoarce spatele Frantei, Germaniei si Angliei. Prin urmare, chiar daca o tara va decide sa cobduca U.E., nu va putea, iar ceea ce spun englezii, ca li se incalca libertatea de a decide, este ca si cum ai avea curajul sa spui ca nu esti lasat sa ai scalvi in epoca moderna. Daca vrem sa luptam cu Rusia, China si Japonia, trebuie sa fim uniti.

Destramarea mitului euro-scepticismului

Chiar si fara a avea Uniunea Europeana tarile din Europa ar fi in competitie, insa daca lucreaza in comun, au datoria de a nu lasa nici un membru sa o ia la vale, sau sa derapeze legislativ. Acsta e singura problema, competitia, insa cu scopul comun de a fi net superiori economiilor concurente. Faptul ca cel mai mare avion din lume, care tinde sa bata Boeing-ul este construit in mai multe tari europene demonstreaza ca asa trebuie facut. Sa luam Romania ca exemplu, desi ar putea fi oricare dintre tarile mici din Europa.

Uniunea Europeana si zona euro

Ar reusi Romania sa depaseasca Germania prin forte proprii? Niciodata, iar faptul ca cei 26 sunt o contra-balnsare impotriva Germaniei si Frantei asigura succesul Uniuniii Europene. Sa ne aducem aminte de opozitia nemtilor fata de ajutorul dat Greciei, ce a facut Angela Merkel? A trebuit sa mearga cu valul, oricum ea suge cel mai mult din castigurile U.E. Asa castigam cu totii, desi Marea Britanie vrea sa fie ea centrul lumii europene, poate alege intre a fi singura sau cu toti. Probabil ca una din cele 28 de natiuni ar fi fost mereu peste restul in cazul in care uniunea Europeana nu ar fi existat, insa ar fi putut fi detronata oricand de alta tara, nu mai zic de pericolul american si chinez. Inclusiv lupta cu Rusia are alti sorti de izbanda in 28 de maini decat in a uneia singure. Garantat ca nu sunt doar parti bune, la fel cum unirea intr-un singur stat nu inseamna ca cei ce produc mai mult dau de fericire din profitul lor judetelor mai slabe, insa asa trebuie sa fie, daca nu vrei sa sfarsesti sub cizma sovietica.

Principiul echitatii mondiale: nimic nu se pierde, totul se transforma, deci dai ceva si primesti ceva, dar nu le poti avea pe toate. Voi reveni cu detalii, cand voi gasi timpul necesar sa tai firul in patru. Daca urmaresti filmul, vei descoperi ca el ne spune despre frica britanicilor de a nu stapani ei ce stapanesc altii in comun – ceva de genul decat locul doi impreuna cu ei, mai bine locul 100 dar singuri.