Am vazut de curand filmuletul celor de la Channel 4 – The romanians are coming – si m-am gandit sa va fac o prezentare a ceea ce puteti sa faceti daca va decideti sa emigrati in UK. Nu voi diseca filmul, voi discuta despre Benefits sau pe romaneste drepturile banesti a cetatenilor UE ce sunt in cautarea unui loc de munca in UK. Primul pas ar fi sa va faceti o intreprindere individuala, sau cum se spune in UK – Self-employed. Ai nevoie de National Insurance Number – NIN pe scurt. Dupa ce te-ai programat la Job Centre Plusla numarul de telefon +440800 055 66 88, te apuci sa strangi actele pentru dosar. Ai nevie de buletin sau carte de identitate – se poate si pasaport – permis de conducere din UK, daca nu ai nu prezinti, dovada ca ai unde sa locuiesti, facturi pe numele tau, etc. Mai trebuie sa aveti minim trei contracte de prestari servicii, cu cateva ore pe zi.

Daca nu ati reusit primul pas, puteti cere ajutor social sau Benefits, dar trebuie sa demonstrati ca sunteti “pe bune” in cautarea unui loc de munca, ca stiti limba engleza sau v-ati inscris la un curs de limba. Cel mai normal este a cereti un ajutor banesc pentru cautarea unui loc de munca – Jobseeker’s Allowance – care este undeva la 100 de lire pe saptamana. Combinata cu alte alocatii de la stat, nerambursabile pot asigura un trai cat de cat omenesc, cu conditia sa va gasiti pe bune de lucru.

Alte tipuri de ajutoare – Benefits – Jobseeker’s Allowance, Income Support, Employment and Support Allowance, Incapacity Benefit, Severe Disablement Allowance, Jobcentre Plus/New Deal Allowance, Employment Zone. Important: cand va gasiti de munca, primiti automat o suma finala, drept recompensa ca ati gasit de munca si ati pierdut ajutorul social! O abordare ceva mai prietenoasa zic eu decat cea din Romania!

Daca ati adus si familia cu voi veti putea beneficia de un ajutor de 60 de lire in Londra sau 40 de lire pe saptamana in restul UK, timp de aproape un an, mai exact 52 de saptamani. Daca mai vrei sa completezi cu ceva acest articol, nu ezita!

Uniunea Europeana si zona euro