Din diverse motive romani au nevoie sa isi preschimbe un permis auto dobandit in alte tari, iar daca acesta este primit in Uniunea Europeana sau in alte tari cu care Romania are acorduri in acest sens, acestea se pot schimba cu un permis romanesc fara a mai fi nevoiti sa dati examene. Iata de ce am decis sa va informam cum anume trebuie sa procedati in acest caz si de ce acte aveti nevoie.

Preschimbarea permisului auto

Preschimbarea permiselor auto straine se poate face doar la cerere, deci va trebui sa depuneti o astfel de cerere doar in cazul in care aveti domiciliul stabilit in Romania. Este evident ca nu are rost sa ai un permis auto romanesc daca locuiesti permanent in alta tara, mai ales ca de obicei majoritatea tarilor cer sa preschimbi permisul auto romanesc in unul din tara respectiva, daca locuiesti permanent in tara respectiva.

Permisul strain se preschimba la prefectura localitatii pe raza caruia ai domiciliul. Pentru aceasta ca trebui sa prezentati urmatoarele documente:

• cererea de preschimbare;
• fişa deţinătorului permisului de conducere + o fotografie color 3x4cm/4x5cm;
• permisul de conducere eliberat de autorităţile străine (original + traducerea legalizată în limba română a acestuia);
• documentul de identitate al solicitantului (original + copie). Acesta poate fi:
– paşaportul, certificatul de înregistrare, permisul de şedere, cartea de rezidenţă în Romania, în cazul cetăţenilor străini;
– cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate, în cazul cetăţenilor români.
• fişa medicală (eliberată de o unitate medicală autorizată) care să conţină categoriile pentru care solicitantul e apt să conducă autovehicule (original + copie);
• certificatul de cazier judiciar;
• declaraţia notarială pe propria răspundere
• dovada plăţii contravalorii permisului (68 de lei).

Daca nu va puteti prezenta personal sa perfectati actele, puteti sa o faceti printr-un mandatar, care va avea o procura speciala. Multa bafta!

Preschimbare permis auto