Dupa recentele intamplari neplacute din UK legate de emigranti, am primit sute de mesaje de la romanii din UK in legatura cu dubla cetatenie, mai ales cand este legata de copii familiilor de romani stabiliti in Marea Britanie, care s-au nascut pe teritoriul UK. Vrem pe aceasta cale sa-i linistim, Marea Britanie accepta dubla cetatenie, cdeci dumneavoastra sau copii dumneavoastra nu riscati nimic daca aveti si cetatenia romana. Deci in concluzie: in UK este recunoscuta dubla cetatenie, problemele apar doar la cei la care tara unde s-au nascut nu o accepta!

Dubla cetatenie pentru romanii din UK este permisa prin lege

In mod evident romanii stabiliti in UK vin cu cetatenie romana si pot aplica daca indeplinesc conditiile pentru cea a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, iar daca copii lor se nasc pe teritoriul UK pot obtine cetatenia britanica, inainte de a o obtine pe cea romaneasca. Apoi puteti cere fara nicio problema de la autoritatile romane sa va inregistreze copii ca cetateni romani, daca cel putin unul dintre parinti este posesor al cetateniei romane.

Este foarte important sa aveti cetatenia statului in care locuiti sau aveti rezidenta, in primul rand pentru ca va bucurati de anumite drepturi, indiferent daca UK mai este in UE sau nu, sau daca Romaina va mai face parte din aceasta structura. In primul rand aveti toate drepturile politice, nu puteti fi expulzat decat daca sunteti condamnat in alta tara, deci nu mai riscati ceea ce patesc alti cetateni romani si bulgari.

Un mic dezavantaj ar fi atunci cand calatoriti in tari care nu sunt in bune relatii cu Marea Britanie, dar este un dezavantaj minor al obtinerii cetateniei UK!

Cetatenie UK pentru romani

Dubla cetatenie pentru romanii din UK este permisa prin lege