Daca ai nevoie urgenta de pasaport si esti unul din romanii din UK, ar trebui sa poti sa obtii destul de usor un pasaport simplu temporar, a carui valabilitate este de un an, costa 80 de euro si se elibereaza in termen de o zi – dar se spune ca se obtine si in doua ore de la depunerea actelor necesare si a efectuarii platii. Intre zise si facute este insa mereu o mare discrepanta ( ce-i drept acum nu ma aflu in UK, deci am facut cererea in alt stat din Europa), dar mi s-a spus ca sunt probleme la sistemul informatic si ca de trei saptamani nu se mai elibereaza pasapoarte simple temporare. Ghinion ce sa mai zic? Intreb ce pot face? Va luati un titlu de calatorie si mergeti in Romania!

In cat timp de face un Pasaport simplu temporar pentru romanii din UK

Asa cum ziceam, desi prin lege am intele s ca eliberarea pasapoartelor simple temporare se face in maxim trei zile, azi ele se pot obtine in termen de doua ore. Pentru cei cateva mii de romani in UK este insa o problema, ele se pot elibera doar vinerea intre ora 9 si 14! Asta este, daca va grabiti sau aveti o urgenta si nu aveti acte pentru a pleca din UK, aveti o mica problema. Eu am una siu mai mare, mi s-au furat toate actele de identitate, atat cele romanesti cat si cele din statul de rezidenta. Iata ce scrie pe site-ul ambasadei Romaniei la Londra:

a dobândit un drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv;

Adica mai pe scurt, daca ai un act oficial prin care sa atesti ca ai drept de sedere permanenta intr-u stat, poti cere sa ti se faca un pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate! Iata c emai scrie pe site-ul Ambasadei Romaniei la Londra:

Paşaportul simplu electronic/temporar cu menţionarea statului de domiciliu se ridică de titular sau de persoana care a formulat cererea ori de persoana împuternicită de acesta/aceasta printr-o procură specială autentificată.

Adica teoretic poti sa faci o procura sotiei ca sa-ti ridice documentele! Asta pentru ca tu de exemplu pana la primirea lor nu prea ai cum sa circului, nu mai zic sa iesi si sa revii in tara respectiva. Inca ceva interesant, iata ce mai poti face – iar aici este vorba de romanii din Moldova – cei care s-au mutat acolo sau au redobandit cetatenia romana.

În cazul în care solicitantul paşaportului simplu electronic/temporar cu menţionarea statului de domiciliu nu se poate prezenta la serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple de la domiciliu sau reşedinţă, cererile pot fi depuse, în ţară, la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple.

Teoretic si gramatica, asta inseamna ca poti cere sa ti se trimita pasaportul unde iti este tie mai aproape, caci scrie ridicarea, nu depunerea documentelor. Cea mai aiurea treaba este ca tie iti cer pasaport romanesc ca sa-ti perfectezi permisul de sedere ( nu stiu de ce el este valabil fix cat pasaportul romanesc), iar la consulate vor nu un document autentic care sa ateste ca ai acest drept ci direct permisul de sedere! Un cerc vicios! Rezolvarea primita: faceti buletinul ( pai nu am voie sa-l fac, ca nu mai domiciliez in Romania – a, stiu dar asa sta treaba ), cu el faceti pasaportul, apoi cu el mergeti si va faceti permisul de sedere, apoi cu el reveniti si va anulati buletinul ( C.I.) si refaceti pasaportul de roman stabilit in strainatate! Pe bune? Adica incalc legea ca sa o pot respecta! Poate afla cineva si schimba ceva, ca de stiut se stie, dar nu-i pasa nimanui!

Pasapoart UK

Pasaport simplu temporar pentru romanii din UK