Ca peste tot in lume ( evident ca am exagerat, in Dubai de exemplu nu sunt impozite pe venit! ), si in UK trebuie sa platesti taxe si impozite, pe venit ai de dat asa numitul income tax iar pentru asigurarile socilale ai alte taxe de platit. In Ul suma minima neimpozabila se nuneste Personal Allowance si toate veniturile ce depasesc aceasta suma se impoziteaza, indiferent ca sunt obtinte din salariu, pensie sau alte surse de venit, inclusiv compensatii materiale ( acestea se echivaleaza in lire dupa un anumit tipar ).

Calculul de impozite si taxe pentru romani in UK in anul 2017

Ca peste tot exista si scutiri, le gasiti pe site-ul oficial aici, iar pentru anul 2016 sunt scutiti de impozit pe venit cei care castiga mai putin de  11.000 £! Ca sa fac o paralela cu Romania unde se impoziteaza totul, iar venitul garantat de stat este de 100 de lei, sper ca nu este cazul, nu-i asa? Pana la un venit de 43.000 £ impozitul pe venit in UK este de 20%, rezonabil zic eu. Urmeaza cei imozitati cu 40% si cei mai bogati cu 45%! Impozitul progresiv este vazut cu ochi buni de majoritatea populatiei, pentru ca astfel se pot sustine economic si cei cu venituri mici.

Ca sa nu faceti gresit calculele, veti plati inpozit pentru veniturile ce depasesc Personal Allowance, deci scadeti tin total 11.ooo si aplicati impozitul la suma ramasa! Pentru asigurari vei plati 12% pentru castiguri de pana la 805 £/saptamana ( atentie, nu pe luna ca in Romania ). Pentru ce depasste aceasta suma veti plati inca 2%! Nu e chiar complicat, nu-i asa?

Pentru categoria de self-employed – aduca cei care lucreaza pe cont propriu exista o alta grila pentru asigurari ( National Insurance Contributions ): scutit de taxe ( dar trebuie sa faci cerere ) daca castigi mai putin de 5.885 £ pe an!

Impozite si taxe in UK

Calculul de impozite si taxe pentru romani in UK in anul 2017