Despre sistemul medical in UK
Am plecat din UK acum 5 ani si asa ceva nu exista, sau cel putin eu care am stat legal acolo nu am auzit, propabil si pentru ca nu prea am avut nevoie de sistemul medical de acolo. Un articol recent din presa m-a facut sa va intreb pe voi cum sunteti tratati in UK de catre medicul de familie, aveti unul sau cum procedati. Este vorba evident de cei c eau rezidenta acolo, stau de peste cinci ani, ca sa vedem cum a evoluat situatia si cum se prezintea ea azi.
Despre sistemul medical in UK
Testul Papanicolau este gratuit si se face odata la trei ani pentru femeile cu varsta de la 25 la 64 de ani si odata la cinci ani pentru cele ce au depasit aceasta varsta. Cum se spune, preventia costa mai putin deacat tratamentul si are efecte benefice asupra omului, la noi grija principala este sa platesti chiar si daca nu ai de unde, insa la prestatii – sistemul medical nu prea te ajuta. Altfel nu am vedea sute de cazuri in care se cere ajutor privat, chiar si la televizor. Ma intreb: eu de ce platesc luna de luna la asigurarile medicale? Pentru un antinevralgic si o aspirina in caz de raceala?
Mai spune articolul ca atunci cand trebuie sa mergi la doctor pentru controalele de rutina, primesti scrisoare acasa. Ce este drept, in UK sunt 60.000 de locuitori, dintre care o mare oparte contribuie la tot ce inseamna taxe si impozite, la noi parca nu e chiar asa! Medicul de familie (GP) te trateaza diferit in UK fata de Romania? Dar despre sistemul national de sanatate ( National Health Service – NHS) ce stiti?
Leave a Reply