Foarte multe persoane discuta despre impozite si taxe in necunostinta de cauza, iata si motivul pentru care am decis sa va spunem cum se calculeaza impozitul pe venit in Marea Britanie, pentru diverse categorii de persoane ce inregistreaza venituri. Plaja de venituri ce se impoziteaza in Marea Britanie este destul de larga – mai larga ca cea din Romania – aici fiind impozitate urmatoarele categorii de venituri: veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, veniturile de pensii, veniturile din dobanzi si altele. Exista si venituri neimpozabile in UK, precum alocaţia de maternitate, alocatia pentru copii, alocatia pentru persoanele cu handicap si altele venituri de acest gen.

Dobanzile aferente economiilor pentru pensie nu se impoziteaza, la fel cum sunt scutite de impozit veniturile din chirii mai mici de 4.250 GBP, cu conditia ca cel ce inchiriaza sa locuiasca in acel imobil. Nici veniturile ce sunt obtinute din obligatiunile emise de guvernul britanic nu se impoziteaza in Marea Britanie.

Ar trebui sa se stie cain Marea Britanie sunt  peste 27 de milioane de contribuabili, ceva mai multi decat in Romania, atat ca numar dar si ca pondere din totalul persoanelor apte de munca. Plafonul minim de venituri in Marea Britanie este de 37.400 GBP pe an, pentru care esti obligat sa platesti 20 % impozit – ceva mai ridicat decat cel de 16% din Romania. Iar daca depasesti aceasta suma, vei plati 40% din ceea ce depaseste valoare minima.

Venitul neimpozabil in Marea Britanie este de doar 6.475 GBP pe an, mai mic decat cel din Germania de exemplu, unde este in jur de 17.000 de euro, in cazul celor ce lucreaza ca independenti.

Impozite UK

Calculul Impozitului pe venit in Marea Britanie