Se pare ca dupa alegerile prezidentiale de anul acesta romanii din UK au castigat ceva, cateva servicii consulare gratuite, oferite de guvernul Ponta. Iata ca Ambasada Romaniei in UK va da posiblitatea sa va inregistrati casatoria in registrul de stare civila romam in mod gratuit, aceasta fiind de fapt principalul avantaj al noii legi. La fel de oportuna este si anularea taxelor consulare in cazul celor ce au rude decedate in strainatate. Iata mai jos care sunt principale modificari aduse in beneficiul diasporei romanesti incepand de luna aceasta.

1.Înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti pentru minorii până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării naşterii la autorităţile străine;

2.Eliberarea titlurilor de călătorie pentru minorii în vârstă de până la 6 ani;

3.Eliberarea pașapoartelor mortuare;

Mai sunt si alte dispozitii legale pentru romanii din UK, astfel pentru romanii care au rude in strainatate, inregistrarea decesului se face in mod gratuit. Nu mai tin minte daca inainte se platea, insa incepand de luna aceasta eliberarea vizelor de scurtă sedere pentru membrii de familie ai cetatenilor romani se face in mod gratuit.

Probabil ca in urma evenimentelor recente din Germania, acum persoanele care sunt victime ale traficului de persoane se vor intoarce gratuit acasa. Asteptam si o scadere a pretului unui pasaport, a copiilor legalizate dupa certificate de nastere, etc. Din cate stiu si persoanele aflate in zone de conflict erau evacuate gratuit, insa daca nu era asa, e bine sa stiti ca de acum cu siguranta asa va fi. Daca aveti alte intrebari sau nelamuriri va asteptam pe facebook!

Uniunea Europeana si zona euro