Am si eu o problema cu metroul, de cate ori vine vorba despre acest subiect sotia imi lauda metroul din Moscova, eu ma gandesc la cel din Londra si evident soacra-mea se gandeste la cel din Bucuresti. Dar nu sespre frumusete vreau sa va spun astazi ci despre eficienta, parca acest cuvant este total neinteles pentru romani. Nu mai spun de autostrazi, la care pierdem an de an miliarde pe planuri si estimari, dar ramanem sa circulam tot pe sosele cu gropi. Am ajuns la gropi, deci exact ce ai nevoie ca sa faci un metrou, ai zice ca aici romanii i-ar bate pe toti cat ai zice peste!

Metroul din Londra si metroul din Bucuresti

Chiar daca pare incredibil, englezii au decis sa faca inca un metrou, asa ca sa le dea peste nas romanilor. Evident nu poti compara Londra cu Bucurestiul, dar poti macar sa incerci sa vezi cum se lucreaza intr-un oras unde nu este primar Oprescu sau Basescu. Englezii si-au propus sa faca un metrou de trei ori mai mare decat cel din Bucuresti, in nici mai mult nici mai putin decat trei ani! Este vorba de o noua linie te metrou numita Crossrail. Noua linie de metrou va strabate Londra si va avea o lungine de 120 km, adica mai mult decat avem noi de la Bucuresti la Sinaia. Timp de executie: trei ani!

Daca iti imaginezi ca e usor sa sapi pe sub Londra 21 de kilometri, ai o problema de gandire. Iar ca sa vedeti diferenta, un total de 42 de kilometri pe sub oras au fost sapati in trei ani, din mai 2012 și până la 4 iunie 2015. Adica sunt gata, nu se pune in discutie daca au respectat sau nu planul si termenele de executie.

In schimb romanii se tot chinuie sa faca o linie pana in Drumul Taberei – ce amintiri, ce vremuri au fost acelea in care ma plimbam prin zona, cumparam prajituri pentru iubita mea de la cofertaria de la “Orizont” – care nu depaseste sapte kilometri. Interesant este ca si romanii au inceput tot in 2012, dar planul este sa se finalizeze in 2018! Mai spera xcineva sa mearga cu metroul din Bucuresti la Otopeni? Eu pana atunci ma voi plimba linistit cu cel din Londra, fara sa mai vizez cum ar fi sa locuiesc in Romania.

Metroul din Londra

Metroul din Londra si metroul din Bucuresti