Miscarile geopolitice din ultimii ani au ajuns sa-si spuna cuvantul si in Scotia, iata ca pe data de 18 septembrie 2014 se va organiza un referendum ce va trebui sa stabileasca daca Scotia va mai face parte din Regatul unit al Marii Britanii sau nu. Cum mai avem doar o luna pan a la eveniment, am dori sa stim cum vad situatia romanii stabiliti in nordul regatului. La drept vorbind, sansele par egale, scotienii ar putea fi liberi, vor pierde banii d ela Londra insa vor putea dispune dupa bunul lor plac de resursele naturale si evident de taxele si impozitele colectate.

Independenta Scotiri – referendum

Intrebarea pusa la referendum nu pare a fi determinanta,  “Ar trebui Scoția să fie un stat independent?” poate sa insemne mai multe, nu neaparat ruperea de UK. Scotia a devenit parte a Regatului Unit din anul 1707, deci sunt la mijloc doar 307 ani de istorie comuna. Va ramane regina suveran in noua Scotie independenta? Daca regatul Scotiei a supravietuit 800 de ani de sine statator, probabil ca o va face si in cazul unei rupturi fata de Londra. Insa sondajele nu sunt deloc satisfacatoare pentru organizatori, doar 37% din populatie ar dori sa se rupa definitiv de UK, in timp ce 44% sunt impotriva, insa un rezultat final se poate doar anticipa, fara a fis siguri ce vor vota oamenii pe 18 septembrie.

Nu trebuie sa asemanam demersurile Rusiei in tarile semi-ocupate cu ceea ce se intampla in Scotia, aici nu este vorba despre nicio rupere fata de restul tarii, este vorba doar de reorganizare interna, nimeni nu va ocupa noua tara, nu o va atrage in structuri noi Scotia va face parte din UE si NATO, va avea relatii stranse cu Irlanda de Nord, Tara Galilor si Anglia, deci nu este vorba despre ce se intampla in Ucraina sau Republica Moldova.

Castel in Scotia